onsdag, januari 07, 2009

Det dina ögon ser - Christina Wahldén

"Tess har alltid drömt om att köra den största grävmaskinen och gräva de djupaste groparna. Hon går lastbilsgymnasiet i en killtät klass. En dag blir hon misshandlad i skolan av Bea i klassen. Tess blir sparkad i huvudet och förs medvetslös till sjukhus. Flera klasskamrater bevittnar händelsen, bland dem den tredje tjejen i klassen, Molly. Händelsen polisanmäls, men Mollys pappa förbjuder henne att vittna. De andra som såg på vågar inte ens ge sig tillkänna. Molly slits mellan att göra sina föräldrar till viljes och att ställa upp för sin kompis. Hon är rädd. Ska hon våga vittna? Och om hon gör det, vilka blir konsekvenserna?"

Det här är ännu en roman om ett alltid aktuellt ämne som Wahldén skrivit. Den här gången handlar det om ett misshandelsfall och hur offret, förövaren och vittnena har det tiden efteråt. Då en liknande incident inträffade när jag själv gick på högstadiet tycker jag att boken är är otroligt viktig och skulle behöva läsas av alla ungdomar, tjejer som killar. Speciellt som misshandel tyvärr är vanligt i dagens skolor.
Wahldén har gjort gedigen research för boken, vilket gör att hela storyn känns trovärdig, och mycket väl skulle kunnat bygga på ett autentiskt fall.
Bokens språk flyter bra och kapitlen är korta och alla börjar de med ett "dagens horoskop" som stämmer med kapitlets handling.
Läs boken, och sätt den i händerna på ungdomar också!

Betyg:
4
av 5

Bokfakta:
Författare:
Christina Wahldén
Förlag: Tiden
Antal sidor: 160
Utgivningsår: 2008-09
ISBN: 9789173710268
Skicka en kommentar