måndag, januari 19, 2009

Ingen behöver veta - Christina Wahldén


"Gustaf är femton år, lovande skidåkare och förälskad i Elin. Hans moster Agneta tar hand om honom när han skadat sig i skidbacken och hans mamma måste åka till USA. En natt kommer Agneta in till honom och tvingar till sig sex."

Ännu en gång imponeras jag av hur Christina Wahldén skriver på ett lättförståligt sätt om ett väldigt starkt ämne. I förordet skriver Wahldén att boken är en replik på killars bemötande om våldtäkt "Det är bara tjejer som kan våldtas", som hon stöter på när hon föreläser i skolor. Självklart kan även killar våldtas, och jag tror att de känslor som sätts på pränt i boken kan vara relativt allmängilitiga för många killar i Gustafs situation.
En viktig bok, som killar behöver läsa.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Christina Wahldén
Förlag: Tiden
Antal sidor: 135
Utgivningsår: 2007-06
ISBN13: 9789185227013

2 kommentarer:

Amoroso sa...

Hon är alldeles fantastiskt! Den här och Kort kjol är helt suveräna!! Alla kan våldtas helt enkelt. Perfekta utgångspunkter för vidare diskussioner med ungdomar

Ango sa...

Amoroso:
Men visst är de?! Alla hennes ungdomsböcker berör väldígt mycket och passar såväl ung som gammal. Borde vara obligatoriska på högstadiet/gymnasiet. Att läsa och diskutera boken efteråt för att skapa en vidare förståelse.

Kram
/Ango