måndag, januari 05, 2009

Oskuld och andra texter - Jonas Gardell

"Boken inleds med den starka »oskuldsmonologen« ur scen-showen »Komma tillbaka«. Därefter följer tolv mycket personligt hållna reseberättelser från tolv städer, från Las Vegas och Hamburg till Florens och Jerusalem, tolv stadsporträtt som också ger upphov till självbiografiska notiser och reflektioner kring tidens flykt. I avsnittet »Människan är ingen växt« följer så ett antal texter där den engagerade debattören Gardell tar ställning för de svaga och utstötta i samhället. Boken avslutas med monologen »Scheherezad«, uruppförd på Dramaten av Börje Ahlstedt, samt en handfull texter ur succéshowen »I mellanmjölkens land«. Tillsammantagna blir dessa texter en mycket läsvärd volym som visar prov på författaren Jonas Gardells rika mångsidighet."

Många av texterna i boken är välkända för mig, men det finns också texter som är helt nya. Nya eller välkända så är alla texterna träffsäkra och väldigt insiktsfulla, som alltid när det gäller Jonas Gardell.
För den som inte gillar Gardells romaner, kan det här: vara ett bra alternativ då det är kortare och mer kärnfulla texter och reflektioner om samhället i både stort och smått.

Betyg:
3
av 5

Bokfakta:
Författare:
Jonas Gardell
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 228
Utgivningsår: 2000-08
ISBN: 9789113008554
Skicka en kommentar