onsdag, januari 21, 2009

För bra för att dö - Christina Wahldén

"Stella lever sitt liv om nätterna, i skydd av mörkret. Hon tror att hon väger mer än tre siffror, men hon vill inte ställa sig på vågen för att få veta.
I skolan härskar Drottning Alva och hennes hov. De har smulat sönder Stella under lång tid, sakta malt ner henne. Men så händer något avgörande precis innan påsklovet. Stella bestämmer sig för att göra allvar av det som hon har tänkt på en längre tid. Ta bort sig själv. Försvinna. Ta livet av sig.
På nätet träffar hon Joel, som också vill dö men av helt andra skäl. De två bildar en självmordspakt. Vi får följa deras väg inåt mörkret tills något oväntat händer.
En bok om det vi helst inte vill prata om eller fråga om."

Ännu en bok av Wahldén på ett hett, otäckt och tabubelagt ämne. Här handlar det om mobbning, såväl fysisk som psykisk, som leder till något hemskt; tankar på självmord.
Som vanligt finns det vuxna i boken som inte ser/inte vill se det som händer, och det finns vuxna som vågar agera och som vågar visa ungdomarna att de faktiskt betyder något, att de är viktiga!
Mobbning finns på alla arenor barn och ungdomar vistas, och då den här boken är relativt ny (2007) så finns internet med som en arena. Internet är den arena där mobbning ökar mest, förmodligen för att känslan av anonymitet och säkerhet bakom skärmen ökar.
En väldigt viktig bok som såväl ungdomar som föräldrar och andra vuxna som träffar ungdomar behöver läsa.

Betyg:
4
av 5

Bokfakta:
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Tiden
Antal sidor: 166
Utgivningsår: 2007-06
ISBN13: 9789185243990
Skicka en kommentar