tisdag, april 14, 2020

Folk med ångest - Fredrik Backman

"En man som heter Ove"-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. "Folk med ångest" är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"

Det här är en bok som är så osannolik, som bara Fredrik Backmans böcker kan vara! Och det är det som gör hans böcker så underbara!
Jag lyssnade på boken, med hörlurar, och fnissade till med jämna mellanrum. Jag älskar alla karaktärer som alla är så speciella, trots att de på ytan är så normala människor. Jag tror att vi alla känner igen flera av karaktärerna för det är såna som vi har stött på i livet. En del av oss kanske är någon av de här karaktärerna, eller har en i familjen.
Ännu en lyckad bok från Backman, och som jag inte kan låta bli att fundera på hur den skulle bli som film.

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Bonnier Audio
Uppläsare: Anna Maria Käll
Uppspelningstid: 11 h
Utgivningsår: 2019-04-01
ISBN: 9789178271009

Inga kommentarer: