måndag, april 06, 2020

Jag slakta dig som ett lamm och torka golvet med ditt ansikte - Shahrazad

"Shahrazad är 16 år när hon blir bortgift med sin äldre kusin som betalning för en skuld. Efter bröllopet flyttar de till Sverige där maken håller Shahrazad inspärrad tillsammans med deras små barn i parets lägenhet. Vardagen fylls av våldtäkter och misshandel. Men när barnen blivit äldre lyckas Shahrazad skaffa ett jobb och hoppet tänds om ett liv i frihet. Det blir en lång och smärtfylld kamp innan hon och hennes barn slutligen lyckas fly. De lever nu med skyddad identitet, någonstans i Sverige."

Det här är en berättelse som Shahrazad och hur hon blev bortgift som betalning av en skuld. För oss i Sverige låter det såklart helt galet att välja att gifta bort sin dotter för att betala av en skuld, men detta är verkligheten för många kvinnor i världen.
Shahrazad kom till Sverige som en gift kvinna och hade många förhoppningar och drömmar, men dessa gick snabbt i kras när mannen (en äldre kusin) som hon blivit bortgift med, håller henne inlåst och misshandlar och våldtar henne dagligen. Efter en lång tid lyckas hon få mannen att gå med på att hon ska få börja på SFI och lära sig svenska. Detta blev början till slutet på detta äktenskap.
Idag är hon och barnen fria från mannen i den bemärkelsen att de inte lever tillsammans med honom längre. De måste gå under skyddad identitet för att inte mannen ska hitta dem, vilket gör att de inte är helt fria.

Berättelsen är jobbig att lyssna på, då det är en så hemsk vardag för så många kvinnor i världen, men den är viktig att lyssna på, och många många fler borde höra Shahrazads ord!

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Shahrazad
Förlag: Lind Co Förlag
Uppläsare: Kajsa Linderholm
Speltid: 4 h 51 min
Utgivningsår: 2019-02-01
ISBN: 9789177799436

Inga kommentarer: