onsdag, april 08, 2020

Sluta aldrig gå: från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland - Christina Rickardsson

”Jag är född i Brasiliens vildmark och bodde i en grotta tills jag var ungefär fem år gammal. Därefter flyttade min mamma och jag in till en av São Paulos många kåkstäder – en rent livsfarlig miljö för ett barn att växa upp i. Jag fick tidigt lära mig att inte lita på polisen eller andra vuxna. Ofta fick jag klara mig själv och jag fick även ansvara för min lillebror innan jag slutligen hamnade på barnhem. Ett år senare, när jag var åtta år, adopterades jag bort till en familj i Vindeln i Västerbotten.”
Christina berättar om sitt liv som gatubarn i Brasilien, om svält, misshandel och separation. Om uppväxten i Sverige och alla kulturkrockar som uppstod när hon kom till det lilla samhället i Norrland. Hur hon har bearbetat sina upplevelser i vuxen ålder och börjat bygga upp ett nytt liv. Och när hon behöver fylla på med kraft och energi har hon ett speciellt knep: Hon kastar sig ut från ett flygplan och faller fritt i sextio sekunder innan fallskärmen vecklas ut. Att landa på fötterna är bra att kunna i många sammanhang!
Det här är en berättelse om kärlek, sorg, vänskap och förlust. Christina berättar om att överleva, om hur vitt skilda världar har format henne och hur hon har kämpat för att få ihop sina två jag."

Christina adopterades från Brasilien när hon var åtta år. Hon minns tiden i Brasilien ganska väl, och beskriver i den här boken från sina tidigaste minnen på gatan i São Paulo tills hon kom till Vindeln i Norrland, och den kulturkrock det blev där.
Christina berättar hur hon levde i en grotta tillsammans med sin mamma, hur de kämpade med att få mat för dagen. Trots den misär de faktiskt levde i, beskriver hon det inte som en misär, utan som en tid med mycket kärlek och trygghet trots allt.
Christina berättar också om hur hon och hennes bästa kompis sprang från polisen, men kompisen blev tillfångatagen tillsammans med flera andra gatubarn, och sedan avrättade...just för att de var gatubarn. Christina har levt med det minnet hela livet och tilliten till polisen tog lång tid att bygga upp när hon kom till Sverige.
Hon har i vuxen ålder varit tillbaka till Brasilien för att leta upp sin biologiska mamma, och även hälsat på det barnhem hon bodde på innan hon adopterades till Sverige tillsammans med sin lillebror.


Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Christina Rickardsson
Förlag: Bonnier Audio
Uppläsare: Viktoria Flodström
Speltid: 8h 28 min
Utgivningsår: 2016-09-01
ISBN: 9789176513606

Inga kommentarer: