söndag, maj 03, 2020

Ditt livs affär - Fredrik Backman

"Det är natten före julafton, en grå kvinna kommer gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Hon bär en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Ett av våra liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess.
"Ditt livs affär", av författaren till "En man som heter Ove", är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det?
Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta."

Det här är en kort berättelse som snabbt fångar intresset. Den handlar om när livet är som mörkast, när döden flåsar i nacken. Det blir lite Fantasy över berättelsen, en genre jag inte alls uppskattar, men i den här berättelsen har jag inget emot den. Kanske mest för att berättelsen är kort, och för att den ändå handlar om döden (ett ämne som inte sällan fångar intresse). Dessutom skriver Backman på ett sätt som gör att man bara vill veta mer. Han har ett rikt persongalleri och får fram riktigt intressanta karaktärer som det känns som att man känner när man läser om dem. Denna berättelses karaktärer är inget undantag.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Bonnier Audio
Uppläsare: Fredrik Backman
Speltid: 56 min
Utgivningsår: 2017-12-01
ISBN: 9789176518472

Inga kommentarer: