torsdag, maj 07, 2020

Jag väljer livet: En sann historia - Sabine Dardenne

"Mitt namn är Sabine. Jag brukade bo i en liten stad i Belgien, tills jag försvann en dag efter skolan. Jag var 12 år. Först trodde polisen att jag rymt hemifrån och under en tid hoppades mina föräldrar att de hade rätt. På natten lämnade min mamma ljuset tänt, så att jag skulle känna mig välkommen hem.
Snart fanns efterlysningsaffischer uppsatta överallt. Floden draggades, helikoptrar och skolbarn genomsökte landsbygden, på bilarna satt mitt porträtt under vindrutetorkarna. 500 man och över 100 soldater letade, men utan framgång. Ändå var jag bara en av sex flickor som försvunnit den senaste tiden, offer för ett brott som skulle skaka mitt land likt ett jordskalv och som runt om i världen kallades Dutrouxfallet, eller fallet med Monstret från Belgien.
Jag överlevde trots allt detta, och nu är framtiden min. Och jag har allt hopp om att den ska bli fridfull även om jag aldrig kan glömma det som hänt."

Alla har nog hört talas om Dutroux-fallet från Belgien, där unga flickor kidnappades och hölls fångna.
Det här är den sanna berättelsen om Sabine och hur hon kidnappades och hölls fången. Hur hon lurades att tro att hon var i fara och att Dutroux skyddade henne. Hur hon lurades att tro att hennes föräldrar hade slutat leta efter henne.
Det är en stark berättelse om hur det var i huset, hur det gick till när hon fick "en kompis" och hur hon slutligen blev fri. Det är omöjligt att föreställa sig vad Sabine fick gå igenom där i huset, och lika omöjligt att föreställa sig vad hennes familj fick gå igenom när Sabine försvann.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Sabine Dardenne
Förlag: Lind Co Förlag
Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar
Utgivningsår: 2019-07-01
Speltid: 5 h 11 min
ISBN: 9789178618200

Inga kommentarer: