fredag, maj 22, 2020

Minns oss som nu - Anna Lönnqvist

"Dagen före julafton anländer floristen Thea, högst motvilligt, till ett frostigt Sunnanby från somriga Nya Zeeland. Hon har två veckor på sig att ta hand om dödsboet som hennes mammas moster lämnade efter sig, sen ska hon åka tillbaka för att fortsätta driva sin älskade blomsterbutik. Den som har blivit hennes allt sen Thea flydde från Sverige drygt tre år tidigare, fast besluten att aldrig återvända.

Huset som Thea har ärvt inhyser en stor syateljé och visar sig snart vara fullt av hemligheter, och mostern Marianne betydligt mer passionerad än hennes ensamma tillvaro tydde på. Thea blir snabbt uppslukad av att finna svar. Samtidigt träffar hon Tim den snygga, men gåtfulla fotografen och märker hur hon börjar dra paralleller mellan sitt eget liv och Mariannes. De verkar ha mer gemensamt än hon någonsin kunde tro.

Thea bär dock på en egen tung hemlighet och vet att hon aldrig mer kan ha ett förhållande. Tim i sin tur har ett trassligt förflutet som hans hjärta aldrig återhämtat sig från. Drömmen om dem är omöjlig redan från början och när tiden rinner ifrån dem visar sig Tim också ha dolt saker som får långt större konsekvenser än han själv kunde ana. Allt de hade var nu."

Det här är en klassisk roman där man bara behöver hänga med, och inte behöver fundera så mycket på vad som händer och varför. Ändå finns det en och annan twist i handlingen, som gör att man bara vill fortsätta lyssna/läsa för att få veta vad som händer.
Personbeskrivningarna och miljöskildringarna är underbara och jag var hela tiden med som en fluga på väggen och kunde se vad som hände.

Slutet är såklart uppenbart, precis som det ska vara i den här sortens böcker, och när berättelsen tar slut lämnar man med en varm känsla i hjärtat.
Jag önskar att jag också kunde hitta ett gammalt hus, intakt med interiören, och bara få gå igenom allt och fundera på hur livet hade varit för tidigare generationer i huset.
Jag har i efterhand insett att det här är en serie med böcker om Sunnanby. Detta är del 2 i den serien.

Betyg
4 av 5

Bokfakta
Författare: Anna Lönnqvist
Uppläsare: Sofia Berntsson
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgivningsår: 2020-05-08
Speltid: 12 h 29 min
ISBN: 9789177992172

Inga kommentarer: