tisdag, februari 10, 2009

ABC - Ida Jessen

"Joachim har alltid levt ensam. Han är fyrtio, framgångsrik och har en servis för 24 gäster i sitt moderna kök. När han möter den krävande Susan vänds allt uppochned och Joachim älskar det. Till en början.

Ida Jessens nya roman ABC utmanar bilden av kvinnan som passivt offer och mannen som subjekt. Joachim, en blid och trygg person möter den spännande, nyckfulla Susan. Hon kräver tillit, trygghet och närvaro och han får äntligen en mening i livet, någon att ge till.

Snabbt blir han en del av Susans lilla familj och sex veckor efter första övernattningen blir Joachim och Susan med barn. Samlivet blir en mardröm och Joachim, vars röst vi läsare får höra, står inför sitt livs katastrof. Den manipulativa Susan vänder på ett raffinerat sätt barnen emot honom. Livet faller sakta samman för Joachim som till slut står kvar ensam blottlagd."

En helt ok läsupplevelse som tidvis är ganska psykologisk. Det händer egentligen inte mycket, men karaktärerna i boken uppväger och man ryser och förfasas tidvis över hur mycket makt en individ kan få i ett förhållande. Hur mycket ska ena parten stå ut med och hur mycket ska den andra kunna domdera?
Bra berättarteknink från Jessen, som är en helt ny författare för mig.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare:
Ida Jessen
Förlag: Kabusa Böcker
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 204
ISBN13: 9789173550437
Skicka en kommentar