söndag, februari 22, 2009

Maskrosungen - Sandra Gustafsson

"Redan när Sandra föddes var hennes mamma psykiskt sjuk.När Sandra växer upp glider mamman allt djupare in i sin sjukdom och dessutom alkoholmissbruk. Hon pantsätter Sandras saker för att ha råd med vin och cigaretter. Det är Sandra som så gott hon kan ansvarar för hushållet, medan hennes mamma låser in sig i sitt rum och eldar upp brev och pratar med sig själv. Ofta finns ingen mat i huset, de pengar som finns går till mammans missbruk. Sandra får mat av sina kompisar, som smugglar ut smörgåsar till henne. För dem är det ett spännande äventyr, men för Sandra handlar det om överlevnad.
Situationen blir ohållbar, och hon flyttar hem till sin pappa, men inte heller där ordnar saker upp sig. Även pappan är alkoholist, och Sandra får ta hand om sig själv medan han sitter på krogen.
17 år gammal träffar Sandra sin blivande man. De kämpar för ett bra liv tillsammans, gifter sig och får två barn. När andra barnet är fött briserar ännu en bomb i ett liv som bara behöver lugn och ro. De får beskedet att maken drabbats av MS.

Maskrosungen är en gripande och självutlämnande berättelse om en flicka som trots hårda förutsättningar växer upp till en stark, välutbildad kvinna."

Den här boken gjorde så ont att läsa. Den gjorde ont för att den påminde så vansinnigt mycket om min egen uppväxt, en uppväxt som ändå på något sätt varit "enklare" och tryggare än Sandras. Att jag kände igen så många känslor gjorde att jag levde mig in i boken, och verkligen kunde förstå Sandras uppgivenhet, men också tankar på framtiden.
Boken är ärlig, rak och helt utan förmildrande ord. Boken beskriver en vardag, som tyvärr är vanlig för många barn idag också.
Tårarna rann nerför mina kinder på flera ställen, men jag vet inte varför; var det för Sandras skull? För min egen? En kombination? Jag vet inte. Allt jag vet är att den här boken berör, inte bara oss maskrosungar, utan en hel massa andra också.
Du hittar Sandra Gustafsson och hennes blogg här: sandragustafsson.se

Betyg:
5 av 5

Bokfakta:
Författare: Sandra Gustafsson
Förlag: Bra Böcker AB
Antal sidor: 255
Utgivningsår: 2008-06
ISBN13: 9789170026478

Skicka en kommentar