fredag, februari 20, 2009

Hemlös - Mary Arrigan

"För Matthew, som bor på gatan, är livet fullt av faror. Gäng. Droger. Kyla. Hunger. Allt känns hopplöst tills han stöter ihop med en person som verkar vilja hjälpa honom. Men han vet inte riktigt vad han ska tro. Är det för bra för att vara sant?
Den prisbelönta, irländska författaren Mary Arrigan har en förmåga att skriva lättläst och spännande för unga läsare, och hon väjer inte för svåra ämnen. Med "Hemlös" har hon skapat en ovanlig ungdomsbok i det korta formatet om en pojkes hårda liv på gatan."

Den här boken fick jag som recensionsexemplar från Argasso förlag, och jag såg fram emot att läsa lite bra ungdomslitteratur. Tyvärr är inte det här speciellt bra. Jag tycker att författarinnan glorifierar uteliggarlivet alldeles för mycket. Visst händer det tråkiga saker även för Matthew, men allt löser sig alldeles för bra för att det ska kännas riktigt bra.
Boken rekommenderas för barn från 13 år, och jag tror personligen att barn och ungdomar i den åldern behöver och vill ha lite mer verklighetstroget än vad det är i den här boken.
Jag kan inte låta bli att jämföra det här med det som Christina Wahldén har skrivit, och det här är otroligt långt ifrån Wahldén i kvalitet. Wahldén drar sig inte för att visa på lite mer realistiska händelser än vad Arrigan gör i den här boken.
Jag tycker att åldersgränsen för den här boken skulle passa bättre från ca 9 år.

Betyg:
2 av 5

Bokfakta:
Författare: Mary Arrigan
Förlag: Argasso förlag
Antal sidor: 88
Utgivningsår: 2009-01
ISBN: 9789185071630
Skicka en kommentar