tisdag, februari 03, 2009

Heder - Christina Wahldén


"Fanny och Siri får låna en lägenhet i Stockholm hela sommaren. Sent en natt knackar Dana på dörren och ber förtvivlat om att få gömma sig hos dem. Hon är på flykt - från sin egen familjSkrämmande aktuellt om det hedersbegrepp som hindrar unga flickor att leva sina liv i frihet."

Hedersrelaterat våld är huvudhandlingen i den här boken, men även vänskap över gränser och fördomar spelar stor roll.
I boken får man möta Dana som lever med hot från sin bror och farbror, för att hon vill dansa. Man får en ganska enkel förklaring till vad hedersrelaterat våld är, och jag saknar lite mer känsla. Jag tycker nästan att Dana och hennes liv hamnar i skymundan i boken, och nästan bara blir en bihandling. Dessutom tycker jag att hedersrelaterat våld är lite väl simplifierat. Så enkelt som det verkar i boken är det sällan i verkligheten. Såklart man inte ska komplicera det när det ändå är en ungdomsbok det handlar om, men lite mer verklighetsnära hade det kunnat göras.
Positivt är bihandlingen med tankarna från Danas broder, som löper parallellt i boken. Där får man se "den andra sidan" och försök till "förklaring" till varför Dana kränker familjens heder.

Betyg:
3 av 5

Bokfakta:
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2002-08
Antal sidor: 154
ISBN13: 9789188879103
Skicka en kommentar