fredag, mars 20, 2009

700 dagar i Bagdad - Laura Macdissi


"Under sin vistelse bor Laura på hotell Al-Rashid, där hon lär känna irakiska politiker, jurister och kulturpersonligheter som ger henne sina egna versioner av situationen i Irak. Lauras kontor ligger i den »Gröna zonen« och samtidigt som hon arbetar med vanliga informatörs- och PR-uppgifter utspelas konflikterna mellan ockupationsmakten och de olika irakiska grupperingarna ute i »Röda zonen« och runtom i Irak. När hon åker ut på uppdrag är hon upprepade gånger farligt nära att själv drabbas av våldet som ständigt pågår runt henne. FN:s mödosamma medlingsuppgift försvåras av de interna konflikterna inom grupperna av shiiter, kurder och sunnimuslimer, liksom de ständigt skiftande maktstriderna och allianserna. Dessutom återkommer många från exilen och söker sin plats i det nya Irak, där de rika oljefyndigheterna är föremål för allas intresse. På ett skickligt sätt förklarar Laura Macdissi bakgrunden till konflikterna i Irak och hur USA:s, Irans och Saudiarabiens skuggor faller över spelbordet. Samtidigt får vi ta del av hennes vardag där, hennes bekymmer och glädjeämnen, möten och förluster. 700 dagar i Bagdad är en reportagebok och en tät inifrånskildring av ett land där striderna aldrig tycks ebba ut helt."

Den här boken är ett recensionsexemplar från Ordfront förlag, som intresserade mig väldigt mycket.
Laura Macdissi beskriver sitautionen i Bagdad och Irak på ett sätt som gör det lätt för alla att förstå. Hon beskriver hur läget förändrats sedan USA bestämde sig för att "hjälpa" landet.
Boken är inte bara en förklaring av vad som händer i landet, utan också en beskrivning av kärlek och vänskap över gränserna, en beskrivning av rädsla och sorg som blir en de av vardagen när man lever i ett land där krig är vardagen.
Språket i boken tilltalar mig och jag fastnar redan på de första sidorna som Macdissi skriver.
Väldigt intressant läsning, samtidigt som den är skrämmande, men ändå inger en liten strimma hopp.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare: Laura Macdissi
Förlag: Ordfront Förlag AB
Antal sidor: 278
Utgivningsår: 2009-03-20
ISBN: 9789170374159
Skicka en kommentar