tisdag, mars 10, 2009

Pintorparhäxans elev - Barbro Bäcklund

"I "Pintorparhäxans elev" möter läsaren den tioårige pojken Sverker, som på grund av den långa resvägen och de dåliga förbindelserna tvingades bo på Arbetsstugan i Arjeplog. Boken berättar om tiden på arbetsstugan, där Sverker levde under åren 1926-1930.Det var den 15 september som han anlände till fots. Han hade aldrig varit till Arjeplog tidigare och aldrig hemifrån längre än några nätter i sträck. Nu visste han inte om han skulle kunna ta sig hem till jul ens. Hemlängtan och otrivsel präglade hela hans arbetsstugeperiod. Han kom dit som en blyg och mycket olycklig pojke, men med tiden förändrades han och slutade som ledare för pojkgänget. Under hela tiden fanns föreståndarinnan, Pintorparhäxan, där vaktande som en hök."

Det här är en väldigt intressant berättelse om en kultur som inte alls är som vår, idag.
Man får följa med Sverker i vardagen, när han är i skolan till exempel. En skola som på inget vis påminner om den skola vi är vana vid idag.
Jag är fascinerad över historien, då den är en återberättad sann historia från Sverkers barndom. Bäcklund gör ett fantastiskt jobb med persongalleriet och miljöbeskrivningarna av en kultur som jag fascineras mycket av.
Barbro Bäcklund har en blogg där man kan fascineras av fantastiska foton från hennes hemtrakter i kombination med hennes tankar och betraktelser. Bloggen hittar du HÄR.

Betyg:
4 av 5

Bokfakta:
Författare:
Barbro Bäcklund
Förlag: Ord & Visor förlag AB
Utgivningsår: 2008-07
Antal sidor: 248
ISBN: 9789185515585
Skicka en kommentar