tisdag, mars 10, 2009

Låt den rätte komma in

"Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater Conny, Martin och Andreas passerar alla gränser i pennalismen. Oskar fantiserar om hämnd, om att ge igen. Om att vara stark, om att våga.

Då står plötsligt en flicka i klätterställningen. En flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Hon heter Eli och är en motsägelsefull uppenbarelse ? hennes kloka blick, hennes märkliga doft, att hon är så tunt klädd, så vanvårdad och mager och ändå så vacker. Men det är inte okomplicerat, Eli är inte som andra - hon kan inte vistas i solljus, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver hon bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva. Hon är vampyr.

LÅT DEN RÄTTE KOMMA IN är en både våldsam och mycket romantisk historia som utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg år 1982. Filmen är regisserad av Tomas Alfredson som tidigare regisserat bland annat "Fyra nyanser av brunt" och "Bert - den siste oskulden"."

Den här filmen har jag längtat efter att se. Den har vunnit ett antal (5) Guldbaggar och fått stor massmedial uppmärksamhet. Kanske hade jag förväntningarna lite högt uppskruvade, jag vet inte, men det här är bland det sämsta jag någonsin har sett. Jag tycker skådespeleriet är riktigt, riktigt usel tidvis (tidvis är det bra). Storyn är trist, allt är grått och intetsägande.
Nej, det här gillade jag inte, och jag tänker inte ödsla min tid på att läsa boken heller...tyvärr.


Betyg:
1 av 5

Filmfakta:
Regissör: Tomas Alfredson
Skådespelare: Lina Leandersson, Per Ragnar, Ika Nord, Kare Hedebrant, Peter Carlsberg
Speltid: 1 h 49 min
Releasedatum: 2009-03-04
Skicka en kommentar